15 februari 2019
Terug naar overzicht

Brede Parkschool Vianen

De Looch 3, Vianen

Oplossingen

Verlichtingssturing Zonweringsturing

Systemen

GIA Smart Solution SmartFlexx®

Producten

Detectoren Flexbox

Switch to efficiency: Wow… vet cool!

“Kan ik hier naar school gaan, mama?”- Met de start van 2019 hadden veel lagereschoolkinderen in Vianen ineens meer schoolzin. En dat door het nieuwbouwproject gerealiseerd door Klaassen Groep in samenwerking met Willems Uden Technische Installaties en Nikkelen Elektrotechniek in Groesbeek.

Scholen De Wegwijzer en De Voorhof in Vianen werden na zo’n veertig jaar onderwijsdienst gemoderniseerd. Het nieuwe scholencomplex in het park De Looch herbergt 24 lokalen, een grote (peuter)speelzaal en diverse multifunctionele ruimten, waarvan Stichting Kinderopvang Vianen een ruimte huurt voor de uitbating van een kinderdagverblijf.

Voor eender welke gebruiker voelt dit gebouw aan als een verademing. En daar zijn de elektrotechnische oplossingen, geleverd door GIA Systems, in grote mate verantwoordelijk voor.

 

GIA Verlichtingssturing

Om een woordje uitleg te kunnen verschaffen over de verlichtingssturing dienen we eerst volgende opdeling te maken:

  • School
    • Klaslokalen
    • Leerpleinen (+ leeshoeken)
  • Kinderdagverblijf
  • Centrale hallen
  • Buitenverlichting

Laten we beginnen met de klaslokalen: Met het oog op maximale energiebeparing opteerde adviseur Huisman & Van Muijen voor een geautomatiseerde verlichtingssturing geprogrammeerd in afwezigheid. Dat betekent dat de verlichting in de klaslokalen manueel wordt geschakeld, en automatisch uitschakelt nadat er 20 minuten lang geen aanwezigheid wordt gedetecteerd. Die detectie gebeurt middels twee ronde multifunctionele 24V-detectoren (eentje vooraan in de klas, en eentje ongeveer in het midden). Beide detectoren mogen 20 minuten lang geen aanwezigheid detecteren alvorens ze een signaal versturen naar de Smartflexx® (SFX 2, Office Spacing) om de verlichting te doven. Een aparte schakelaar werd voorzien om de verlichting bij het digibord te schakelen. Zo hoeft de voorste rij lampen niet onnodig te branden. Tot slot kan de verlichting vanop het touchscreen in de centrale hal uitgeschakeld worden.

Voor de leerpleinen en de leeshoeken werd er gekozen voor onze intelligent Smartflexx®-systeem (SFX4, DALI): de verlichting kan zowel manueel als ook centraal aan- en uitgeschakeld worden. Specifiek voor de leeshoeken werd er gekozen voor dimbare verlichting, zodat de leerlingen in alle rust en gezelligheid een boek of (vak)tijdschrift kunnen lezen.

Het kinderdagverblijf dan bestaat uit een leefruimte en twee aparte slaapzalen. Ook hier werd voor de Smartflexx® (SFX4, DALI) gekozen, omwille van het dimbare karakter van de verlichting voor de slaapvertrekken.

Vervolgens komen we bij de verlichtingssturing van de centrale hallen die verloopt over een GIA BUS® systeem (4 I/O DIN-Rail). De verlichting kan centraal integraal aan- of uitgeschakeld worden, maar er kan ook een vooringestelde scene/sfeer gekozen worden. Zo wordt er een groepscommando verzonden dat de verlichting in verschillende, gecombineerde zones aan- of uitschakelt.

De sturing van de buitenverlichting, tot slot, verloopt ook via het GIA BUS® systeem. Middels klokken met schemerfunctie zal de verlichting aangaan als het donker is, en dat tot 22.00u, en ’s ochtends opnieuw aangaan vanaf 06.00u totdat het licht is.

 

GIA Zonweringssturing

Ook de door GIA Systems geïnstalleerde zonweringssturing is noemenswaardig. De Oostelijke, Westelijke en Zuidelijke gevels van het gebouw zijn allen voorzien van screens die centraal gestuurd worden via een geautomatiseerd weerstation, dat op het dak gemonteerd is. Vanuit het centrale bedieningspaneel kan, middels een glazenwasserstand, alle zonwering worden vastgezet. Alhoewel lokale bediening vanuit de klaslokalen ook mogelijk is door de aanwezige drukknoppen, kunnen prioritaire commando’s zoals een glazenwasserstand, niet door een manueel commando ‘overruled’ worden.

 

Elektrotechnisch installateur: Nikkelen Elektro Groesbeek
Projectleider: Jan Stoffelen
Adviseur: Huisman & Van Muijen
Projectleider: Martijn Peters
Oplevering: begin 2019

 

 

 

Wilt u ook beroep doen op onze efficiëntie?

CONTACTEER ONS 32 (0) 89 46 13 91

Efficiënt. Altijd. Overal.

Wij ontwikkelen, maken en verdelen elektrotechnische oplossingen voor de utiliteitsbouw. Hierbij staat efficiëntie centraal. Want efficiëntie leidt tot maximaal comfort en minimale kosten: dit zowel tijdens de installatie als de hele levensduur van uw installatie.

over ons